Jaki rodzaj wina wybrać?

wino_ekologiczne11

Wino to jedno z najpopularniejszych napojów na świecie. W niektórych krajach starożytnych było one cenione tak bardzo, że stosowane je jako środek płatniczy. I choć pod tym pojęciem kryje się bardzo wiele różnorakich trunków, niewielu potrafi wyróżnić ich podstawowe kategorie.


W tym tekście przedstawimy sobie podstawowy typ klasyfikacji win na podstawie zawartości w nich cukrów. Pierwszą z kategorii będą wina wytrawne. Posiadają one maksymalnie półtora procenta cukru lub dziesięciu gramów na litrów. Po stronie opozycyjnej mamy kategorię win bardzo słodkich, gdzie w litrze napoju znajduje się powyżej stu pięćdziesięciu gramów wspomnianego powyżej składnika. Pomiędzy tymi dwiema kategoriami rozciąga się wachlarz typów pośrednich.

wino_ekologiczne10Jako wina półwytrawne określamy takie, która mają od dziesięciu do trzydziestu gramów cukru na litr lub dwa do czterech procentów masowych. Pozostają dwa ostatnie rodzaje w tej formie klasyfikacji. Pierwsza to półsłodkie, których zawartość cukru mieście się w przedziale od trzydziestu do sześćdziesięciu gramów na litr. Natomiast słodkie zawierają od ośmiu do szesnastu procent tego składnika.

Istnieją oczywiście również inne sposoby określania typu trunku, jak na przykład wina ekologiczne, stołowe, deserowe, czy likierowe. Jest to jednak temat na kompletnie odrębny artykuł.

Źródło: http://winosalute.pl

Be the first to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*