Co na Święta upiec

cookies-791112_960_720

Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiele kobiet w polskich (i nie tylko polskich, ale również zagranicznych) zachodzi w głowę co mają postawić na stole. Co prawda Święta nie trwają długo, jednak powstaje długa lista potraw, którymi trzeba ugościć swoją rodzinę oraz znajomych. Do tego dochodzą ciasta na Boże Narodzenie, które będą idealnym dodatkiem do świątecznej kawy oraz miłego odpoczynku. Każda z pań ma w głowie albo w swoim zeszyciku przepis na najlepsze ciasta, które może odziedziczyły po swoich przodkach i które już od wielu lat sprawdzają się u nich w kuchni. Na pewno wśród nich znajdziecie przepis na dobrego piernika. To chyba to ciasto jest mocno naprawdę związane z tym okresem. To w końcu piernik oraz pierniczki są starannie przygotowywane, aby potem cieszyć smakiem zebrane osoby. Pierniczki są przygotowywane na długo przed Świętami, aby jak to się mówi do świąt zdążyły dojść. Ten piernikowy zapach cudnie roznosi się zawsze po całym domu. Takim zapachem/smakiem nierozerwalnie związanym z okresem Bożego Narodzenia jest cynamon oraz jabłko. W duecie z sernikiem stanowią świetne połączenie, które na pewno będzie cieszyło się ogromną popularnością i szybko będzie znikało ze stołu. Ciasta na święta można podzielić na tradycyjne oraz te bardziej nowoczesne, które powstają pod rękami uzdolnionych szefów kuchni. Jednak te nowoczesne wypieki mają swoje źródła właśnie w tych bardziej znanych, tradycyjnych wypiekach, które nasze prababcie podawały na swoich stołach. Można do nich również zaliczyć ciasto orzechowe oraz ciasto marchewkowe, które w połączeniu z czekoladą lub kakaem, stanowią dobry smakołyk zarówno dla starszej części rodziny, jak i dla tej młodszej. Wśród wypieków na stole może również znaleźć się ciasto makowe na kruchym spodzie, keks, który nasze babcie uwielbiały piec oraz wiele innych ciast, których wszystkich nie jesteśmy w stanie tu wymienić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*